Beanie patroon

Afgelopen week (februari 2014) heb ik een beanie gehaakt. Super leuk geworden dus bij deze deel ik het patroon met jullie.
Voor een nieuw patroon van een leuke muts verwijs ik jullie naar muts Saar.

Ik heb hiervoor een bol breigaren gebruikt die ik nog had liggen. Je kan alle soorten wol eigenlijk gebruiken, zolang je maar zorgt dat je de bijpassende haaknaald gebruikt. Haak je strak of wil je een beanie die extra soepel valt? Haak dan met een iets grotere haaknaald. (Staat er op de verpakking 4-5, gebruik dan 5,5 of 6.) Aan het eind van elke toer staat een cijfer tussen haakjes, dit is het aantal steken die je aan het eind van de toer hoort te hebben.

Toer 1:
Je kan op 2 manieren beginnen:
Manier 1: Begin met een ketting van 4 tot 6 lossen. (Hoe strakker je haakt hoe meer losse.) Eindig met een halve vaste in de eerste losse om de ring te sluiten. Haak hierna 3 losse (dit is de hoogte en gelijk het eerste stokje) Haak hierna 11 stokjes door de ring die je hebt gemaakt en sluit af met een halve vaste. (12)
Manier 2: Begin met een magische ring (magic loop), Haak vervolgens 3 losse (dit is de hoogte en gelijk het eerste stokje). Haak hierna 11 stokjes door de ring en sluit af met een halve vaste. (12) Trek hierna de magische ring strak aan.
Bij de eerste manier zal je in het midden een kleine geopende cirkel blijven zien, al vindt ik deze manier (zeker voor beginners) zeker wat simpeler. Bij de 2e manier sluit je deze cirkel. Dit is een kwestie van smaak natuurlijk. Persoonlijk vond ik het bij dit soort muts niet storend om die opening te houden.

Toer 2: 
In deze toer gaan we meerderen. Je begint met een ketting van 3 losse te haken (hoogte en gelijk het eerste stokje) gevolgd door een stokje in het eerste stokje van de vorige toer. Haak in elk van de vorige stokjes van de vorige toer 2 stokjes en sluit af met een halve vaste. (24)

Toer 3:
Meerderen. Begin met een ketting van 3 losse (hoogte + het eerste stokje) Vervolgens haak je in 2 stokjes in de volgende opening van de vorige toer, daarna 1 stokje, 2, 1, 2, 1. Net zo lang tot je rond bent. Sluit daarna af met een halve vaste. (36)

Toer 4:
Meerderen: Je begint met een ketting van 3 losse te haken (hoogte en gelijk het eerste stokje). Hierna haak 1 stokje,  2 stokjes in 1 opening.
*1 stokje, 1 stokje, 2 stokjes*  Herhaal het gedeelte tussen de ** tot je rond bent en sluit af met een halve vaste. (48)

Toer 5:
Deze toer stoppen we met meerderen. Haak gewoon nogmaals 48 stokjes en sluit af met een halve vaste. (48).

Leg de cirkel nu op je hoofd en kijk hoeveel je eventueel nog moet meerderen. Bij de een zal dat zijn tot 60 bij de ander misschien tot 72. Dit is afhankelijk van het soort draad waarmee je haakt en hoe strak je haakt.

Toer 6: 
Meerderen: Haak een ketting van 3 losse (hoogte en het eerste stokje) hierna 1 stokje, 1 stokje, 2 stokjes.
*1 stokje, 1 stokje, 1 stokje, 2 stokjes* Herhaal het gedeelte tussen de ** tot je rond bent en sluit af met een halve vaste. (60)

Toer 7: 
Deze toer niet meerderen, haak het zelfde aantal stokjes als van de vorige toer nog eens (60).

Kijk nogmaals of de cirkel goed past. Past hij goed, blijf dan toer 7 herhalen tot je de beanie groot genoeg vind. En kijk verder bij afwerking.
Past hij nog niet, ga dan verder vanaf toer 8.

Toer 8:
Meerderen: Haak een ketting van 3 losse (hoogte en het eerste stokje) hierna 1 stokje, 1 stokje, 1 stokje, 2 stokjes.
*1 stokje, 1 stokje, 1 stokje, 1 stokje, 2 stokjes* Herhaal het gedeelte tussen de ** tot je rond bent en sluit af met een halve vaste. (72)

Toer 9:
Deze toer niet meerderen, haak hetzelfde aantal stokjes als in de vorige toer nog eens (72).
Blijf deze toer herhalen tot je de beanie lang genoeg vind.

Voor een grote (afzak) beanie, zie foto) heb je in totaal ongeveer 20 toeren nodig. Dit is naar eigen smaak.

Afwerking:
Als afwerking heb ik ervoor gekozen om 3 toeren met vaste te haken. elke toer begonnen met 1 losse voor de hoogte en daarna in elk stokje een vaste. Elke toer is afgesloten met een halve vaste.

Werk nu al je losse draden weg en knip de uiteinden af en klaar!

Veel plezier met haken allemaal. Loop je vast? Stuur dan even een berichtje.