Mamaponcho, een uitgebreid verslag

Inleiding:

Een uitgebreid verslag over het maken van de mamaponcho. Deze poncho is geschikt om te dragen tijdens het dragen van je kindje in een draagdoek of drager, voor zowel buik- als rugdragen.

Al voor onze dochter geboren was hadden we besloten dat we graag ons kind zouden willen dragen in een draagdoek. Hiervoor hebben we contact gehad met de draagconsulente van We Love to Wrap. Tijdens dit consult hebben we veel geleerd over het ergonomisch dragen van je kindje. Er worden met veel dragers toch fouten gemaakt waardoor die manier van dragen niet goed kan zijn voor je eigen lichaam (denk aan rug) of voor je kind. Voor meer informatie daarover verwijs ik naar We Love to Wrap.

Maar dan, je hebt je kindje lekker in je draagdoek of drager en wilt naar buiten. Het is eigenlijk nog net te koud voor je kindje om zonder verdere bescherming naar buiten te gaan, je jas past niet meer dicht. Wat doe je dan?
Daarvoor hebben we de mamaponcho.

Korte omschrijving patroon versie IlsjesCreations
Uitgebreide omschrijving met foto’s Haakbeest
Poncho kopen @IlsjesCreations

Het maken van de mamaponcho:

Eerste kleurencombinatie, mamaponcho
Mijn eerste kleur keuze

Enkele weken geleden ben ik begonnen met het maken van deze mamaponcho. Dit ging niet geheel zonder slag of stoot.
Heel enthousiast was ik begonnen, Eerst met als basis kleuren zwart en paars en extra kleur roze (2 zwart, 1 roze, 2 paars, 1 roze, etc.). Al een aardig eindje op weg ging ik kijken of het aantal steken een beetje klopten voor de hals opening. Ik had veel meer stokjes groepen dan dat de bedoeling was. Hoe kan dat nou? Patroon door gelezen met hoeveel steken ik zou moeten beginnen, nageteld en ja het komt toch echt overeen. Later nog eens geteld, patroon goed gelezen, nieuwe berekening gedaan. Wat bleek, een fout in het patroon. Met het aantal steken wat je moest opzetten kon je onmogelijk komen tot het juiste aantal stokjes groepen. Baal momentje….

Opnieuw op internet gezocht naar het patroon, en uiteindelijk het patroon gevonden bij het haakbeest. Op deze site stond wel het juiste aantal steken wat hoorde bij het aantal stokjes groepen. Gelukkig ik kon verder. Helaas betekende dat wel dat ik helemaal opnieuw moest beginnen.

Niet helemaal tevreden over de kleurcombinatie die ik had gekozen ook maar gelijk met andere kleuren begonnen. Nu met wit in plaats van zwart als basis kleur, paars bleef ook basis en roze de extra kleur.
(2 wit, 1 roze, 2 paars, 1 roze, etc.)

Nieuwe kleurencombinatie mamaponcho
Eindelijk tevreden met de kleurencombinatie

Na een aantal toeren viel me op dat deze combinatie toch niet helemaal werkte en heb ik ervoor gekozen om deze 3 kleuren anders te combineren. (3 wit, 1 roze, 3 wit, 1 paars, etc.). Dit gaf veel meer rust in het geheel en is de uiteindelijke kleurencombinatie geworden.

Eindelijk weer verder met de mamaponcho. Heb het projectje wel een dag of anderhalf stil gelegd door alle frustratie die met de fouten gepaard gingen. Tijdens het maken al volop aan het nadenken, ja hoe werkt dat dan met het maken van die hals, hoe komen die gebreide raden er straks aan? Lastig allemaal. Nadat ik de laatste toer had gehaakt van het achterpand, had ik bedacht dat het handig zou zijn om helemaal rondom een toer vaste te haken. Dit leek me handig om later de gebreide onderdelen makkelijk aan te bevestigen. Later bleek dit inderdaad te kloppen.

achterpand mamaponcho af
Het achterpand mamaponcho is af!

Ja en dan het voorpand, het begin zou het zelfde zijn als het achterpand, maar dan….?
Die extra halsopening, hoe moet dat dan?
Uit automatisme ging ik gewoon verder lezen uit het eerste patroon wat ik gevonden had. Na meerdere keren het aandachtig door gelezen te hebben kwam ik er nog niet uit. Ik kan nu toch niet opgeven dacht ik.
Toen bedacht ik me dat ik al eerder een fout had gevonden in deze versie van het patroon en ging weer opzoek naar het patroon van haakbeest. Met de uitgebreide uitleg en de foto’s snapte ik het nu wel.

1 kant van de hals opening voor de baby af, op naar de andere kant. Het was toch een beetje vreemd werken zo met een losse flap eraan, maar dat zou allemaal goed komen wanneer ze weer met elkaar verbonden zouden worden natuurlijk.

voorpand mamaponcho
Voorpand mamaponcho met de rand en boord hoofdopening kind

Nadat ik ook om het voorpand de vaste rand had gehaakt was het tijd voor de gebreide onderdelen. Ik moet toegeven dat het toch enige tijd geleden is geweest dat ik had gebreid. Dit is wel iets wat je niet zomaar verleerd dus maar snel verder met het project. Het leek me maar niets om voor de hals opening voor je kindje wit te gebruiken. Alles was ook al zo wit, dus dan maar mijn lievelingskleur, paars. Met de boordsteek een lapje gebreid en die er vervolgens aangezet. In 1 keer helemaal tevreden met het resultaat. Helemaal blij.
Hierdoor kwamen er wel weer nieuwe vragen: Worden nu de andere randen die gebreid moeten worden ook paars? Doe ik alsnog de rand aan de buitenkant wit en dan de boord paars?
Het is uiteindelijk de laatste optie geworden. Het geheel werd mooier door de buitenrand wit te doen, gaf meer rust en het werd meer 1 geheel. De boord wordt wel paars had ik besloten. Niet alleen omdat ik dat mooi vind, maar het heeft ook voordelen om als vrouw zijnde niet iets te hebben met een witte boord, het is namelijk behoorlijk besmettelijk. Als je dan een keer besluit make-up op te doen (mocht je daar tijd voor hebben met een klein kindje) is gelijk heel je boord niet meer wit, maar bruin. Dit zou zonde zijn natuurlijk.

mamaponcho af
Poncho eindelijk af

De buitenrand eraan breien ging makkelijker dan dat ik op voorhand had verwacht, weer iets wat mee werkte dit project. Door de rand vaste die ik had opgezet kon ik makkelijk steken op pakken om te beginnen met breien.
Voor de rand en de boorden ben ik gegaan voor een boordsteek van 2 steken recht, 2 steken averecht, etc.
Voor de schoudernaden wordt ook een boordsteek gebruikt, deze zal zijn 1 recht, 1 averecht, etc.

En dan na een hoop werk is alles in elkaar gezet, en dan het ergste alle draadjes wegwerken uiteraard.
Na lang wachten is hier dan eindelijk het eind resultaat.