Telefoonhoesje haken

Telefoonhoesje haken:

Afgelopen week heb ik een telefoonhoesje gehaakt. Super leuk om te doen. En nog simpel ook!
Dit is het patroon, (onderaan de pagina vind je een link om het patroon als PDF te downloaden):

Basis hoesje:

Stap 1:
Begin met het haken van een ketting losse die even lang is aan de onderkant van je telefoon.

Stap 2:
Maak in de eerste losse, 2 vaste. Daarna tot het einde van je ketting in elke losse 1 vaste haken. In de laatste losse van je ketting maak je 4 vaste. Dan ga je door naar de andere kant waar je ook in elke losse 1 vaste maakt. In de losse waar je in het begin 2 vaste hebt gemaakt, maak je nu nog 2 vaste bij.
Zie tekening:

Telefoonhoesje-haken-2

 

 

Stap 3:
Hierin zijn 2 mogelijkheden:
1: Je haakt in elke vaste 1 vaste en gaat door met rond haken tot je de lengte van je telefoon hebt.
2: Je haakt in elke vaste 1 vaste en elke toer sluit je af met een half vaste. En ga door tot je de lengte van je telefoon hebt bereikt.

Je hebt nu je eigen telefoonhoesje gehaakt. Wil je zorgen dat vervolgens je telefoon er niet zomaar uit kan, is het mogelijk om bijvoorbeeld een knoopje te maken. Of zoals ik heb gedaan een mutsje te haken. Dit doe je door hetzelfde patroon als het basis hoesje te maken, dit keer met 4 losse extra beginnen. Nu maak je hem ongeveer 2(,5) cm lang.
Wil je je telefoonhoesje minder saai maken? Dan heb ik hier een haak patroon van een versiersel wat je erop kan maken. Het resultaat is te zien in de foto.

Om te zorgen dat je geen mega dik plakkaat op je telefoonhoesje hebt, is het handig om dunner garen te gebruiken dan dat je voor het hoesje zelf hebt gepakt. Ik heb gebruik gemaakt van dubbeldraads borduurgaren.

Pimp je hoesje

Begin met een ketting van 4 losse en sluit af met een half vaste in de eerste losse.
Toer 1: Haak een ketting van 3 losse (eerste stokje), 2 losse, 1 stokje, 2 losse, 1 stokje, etc. Ga door tot je 8 stokjes hebt, maak 2 losse en sluit af met een half vaste in de 3de losse van het eerste stokje.

Toer 2: Haak een ketting van 3 losse (eerste stokje) maak hierna 1 stokje, maar dit keer maak je een cluster van 3 stokjes. Dat werkt als volgt. Bij het eerste cluster: maak je stokje niet af zodat er 2 stokjes op de naald achter blijven. Vervolgens maak je nog een stokje, deze maak je ook niet af zodat er 3 lussen achterblijven. Nu sla je de draad om en haalt hem door de 3 lusjes heen.
*Haak 2 losse om naar de volgende opening te gaan.
Haak nu een cluster van 3 stokjes: Maak een omslag en haak het eerste stokje, maar maak hem niet af, zodat er 2 draden op je haaknaald blijven. Maak het 2e stokje op dezelfde manier, zodat er 3 draden op de naald achter blijven. En het 3e stokje maak je ook op die manier. Nu heb je 4 draden op de haaknaald. Sla de draad om en haal de draad door alle 4 de lussen.*
Herhaal ** tot je een cluster van 3 stokjes in elke opening hebt. Maak nog 2 losse en sluit af met een half vaste in de bovenste steek van het eerste cluster.

Toer 3: Haak een ketting van 3 losse (eerste stokje) Haak nog 1 stokje in dezelfde opening. *Haak 2 losse. Maak 2 stokjes in de volgende opening.*
Herhaal ** tot je 2 stokjes hebt in elke opening hebt. Haak 2 losse en sluit af met een half vaste in de 3e losse van het eerste stokje.

Toer 4: Haak een ketting van 3 losse (eerste stokje) haak 1 losse, 1 stokje en dan 2 losse.
*Hierna haak je 1 stokje, 1 losse, 1 stokje, 2 losse* Zorg ervoor dat de stokjes steeds in de openingen zitten van de vorige toer.
Herhaal ** tot het einde van de toer en sluit af met een half vaste.

Toer 5: Haak 1 losse, *1 vaste in de smalle opening tussen de stokjes. Haak in de grote opening tussen de stokjes een half stokje, een stokje, een dubbel stokje, een stokje, en een half stokje*
Herhaal ** tot je rond bent en sluit af met een half vaste.
Je gehaakte kunstwerkje kan nu op je telefoonhoesje gemaakt worden. Mijn advies is om de zelfde kleur garen te gebruiken als het embleempje.
Werk alle draadjes netjes weg en je telefoonhoesje is klaar!